Visie Kind-Jeugd Fysiotherapie Enschede

Wij richten ons niet alleen op bewegen maar juist ook op de fundamentele aspecten hiervan, zoals de steunende spierfunctie die je kind nodig heeft om goed te bewegen en zich gezond te voelen. Motoriek, bewegen en de lichamelijke conditie worden namelijk voor een groot deel bepaald door het steunende en stabiliserende systeem van spieren, botten en bindweefsel. Dit systeem is van groot belang, met name voor kinderen die in de groei zijn. Wanneer dit steunende systeem op het juiste moment in de ontwikkeling wordt geoptimaliseerd, krijgt jouw kind (weer) plezier in bewegen en nemen gezondheid en welzijn toe.

Wetenschappelijk onderzoek

Everlien Tjerkstra-Timmerman heeft zich gespecialiseerd in het belang van deze stabiliserende spierbasis, die zijn eigen groei doormaakt en fundamenteel is voor een goed samenwerkend spiersysteem (dynamisch en stabiliserend). Zij hoopt binnen afzienbare tijd te promoveren op dit onderwerp. Vanuit onze praktijk voor kinderfysiotherapie in Enschede is en wordt uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan op dit gebied.

ADHD/ PDD-NOS/ AUTISME/ DCD/ NLD

Ook kinderen die gediagnosticeerd zijn met bepaalde leer-, gedrags- en ontwikkelingsaspecten als ADHD/PDD-NOS/autisme/DCD/NLD (en kinderen die hier bepaalde kenmerken van vertonen) hebben baat bij een goed functionerende spierbasis. Na het opbouwen van deze fundamentele basis zijn ze meestal beter in staat om hun lichaam te voelen. Ook hun zintuiglijke waarnemingen gaan dan vaak vooruit. Dankzij de ontwikkeling van het stabiliserende en steunende spiersysteem zijn ze vervolgens beter in staat om hun motoriek te ontwikkelen en daardoor om gedragsmatig met meer plezier te functioneren.