Overgewicht bij uw kind? Fysiotherapie kan helpen!

Net als in de meeste westerse landen worden ook in Nederland kinderen steeds zwaarder. Inmiddels is zelfs 12% van de kinderen tot achttien jaar zo zwaar dat ze obese worden genoemd en dit geldt zelfs voor een kwart van de jongvolwassenen tot 25 jaar. Obesitas heet in de volksmond ook wel zwaarlijvigheid en het ontstaat meestal door een verstoorde energiebalans. Kort door de bocht betekent dit dat iemand meer calorieën eet dan verbruikt. Daarnaast heeft beweeggedrag ook invloed op het ontwikkelen van overgewicht; hoe minder iemand beweegt, hoe minder calorieën diegene verbrandt.

Wat betekent overgewicht?

Veel kinderen bewegen niet genoeg. Ze komen niet toe aan sporten of ze doen dit te weinig. Toch zou dit, naast het aanpakken van de voedingsgewoonten en het geven van mentale steun, een goede weg zijn om meer calorieën te verbranden en zo een gezond gewicht te bereiken. Kinderen met overgewicht hebben op latere leeftijd een veel grotere kans op het ontwikkelen van suikerziekte. Ze hebben eerder last van hun spieren en gewrichten door een zwaardere belasting, hebben vaak een slechte conditie en soms zelfs een hogere bloeddruk, wat op latere leeftijd eerder kan leiden tot hart- en vaatziekten. Bewegen om dit te veranderen is dus erg belangrijk en een fysiotherapeut kan hierbij helpen.

Wat kun je er aan doen?
Onder begeleiding van onder andere een fysiotherapeut wordt er voor uw kind een individueel plan van aanpak gemaakt waarin bewegen, voeding en mentale ondersteuning centraal staan. Ook leert uw kind alle ins en outs van het nut van een gezonde actieve levensstijl. Soms wordt er bewogen in groepsverband, wat het plezier in sporten kan bevorderen. Daarnaast maken de kinderen kennis met verschillende sporten, die misschien in de toekomst een vervolg kunnen krijgen.

Als uw kind zwaarlijvig is, en dat is het geval als uw kind een BMI (body mass index) heeft van 30, dan is het verstandig na te denken over een verandering in zijn of haar en misschien ook wel uw levensstijl. Zo voorkomt u bovengenoemde problemen als uw kind volwassen is. Neem eens contact op met een fysiotherapeut en bekijk samen wat het plan van aanpak kan zijn om uw kind te begeleiden op weg naar een gezond gewicht. De fysiotherapeuten van Kind- en Jeugdfysiotherapie Enschede helpen uw kind deskundig en met aandacht.