Beste ouders en kinderen,

Hierbij een nieuwsbrief in deze onwerkelijke tijd van het Corona- virus

Zoals ik door de telefoon al vertelde hebben we al meer en vaker ervaren dat er door ouders wordt aangegeven dat bij de kinderen die met het steunende deel van het spiersysteem aan het werk zijn de weerstand toeneemt. Zij waren/ werden minder vaak ziek.

In dit steunende deel van het spiersysteem zitten namelijk celstructuren die daar verantwoordelijk voor zijn. De belangrijkste celstructuur daarin is het mitochondrium dat verantwoordelijk is voor energie-opbouw binnen je spierstructuur en nodig om meerdere andere celstructuren te activeren die daarbij ook nodig zijn.
Het Mitochondrium is die celstructuur die zich vermeerdert door celdeling en celfusie Door deze vermeerdering van deze mitochondriale celstructuur is er een toename
van afweer-opbouw. Deze steunende spierstructuur bouwt zich van hoofd naar voeten op, het nek-schouder-borstkas deel is belangrijk hierbij, het blijft namelijk altijd
‘de kapstok’ om de verbinding naar ‘beneden’ (je voeten) te maken. Het fijne van de steunende spierstructuur is dat deze structuur de eigenschap heeft dat zij zich verbindend opbouwt(probeert op te bouwen). Door dit verbinden bouw je een netwerk op wat belangrijk is bij de afweerreacties. Deze mitochondriele celstructuur is een structuur die zich vanuit je steunende spierstructuur ook in je bindweefsel uitbouwt. Door deze ‘uitbouw’ geeft deze celstructuur energie aan je buikorganen zodat deze kunnen werken.


Altijd als je (bijna)ziek wordt probeert deze mitochondriale celstructuur één-en-anderaf-te weren / af-te-houden / te-verminderen / tegen-te-gaan.
Op basis van patroonherkenning gaat je lichaam dan aan het werk en aktiveert ook de reeds verworven immuniteit.


Als je het steunende deel van je spiersysteem op hetzelfde level houdt qua structuur of liefst iets verbetert heeft je lichaam daar baat bij als er een nieuwe ‘indringer’ komt.
Deze nieuwe indringer kan je niet tegenhouden in onze soms grote/ingewikkelde wereld. Wel kan je zorgen dat je je lichaam daarbij helpt.
Belangrijk daarbij is dat je zorgt dat je goed eet, weinig zoete dingen, eiwitten, calcium (minimaal een halve liter melk of yoghurt), en veel groene groente. De
mitochondriele celstructuur heeft, om zich te kunnen vermeerderen magnesium nodig dat vooral veel in groene bladgroente (sla/spinazie/andijvie/boerenkool zit, liever
geen magnesium uit een potje). Natuurlijk zijn andere groentes voor de afwisseling zeker goed, groene bladgroente liefst 3-4x/week. Goede eiwitten die je lichaam nodig
heeft zijn zo min mogelijk bewerkte eiwitten, wel stoofvlees/draadjesvlees minder worst waar van alles doorheen kan zitten. Ook gewoon eieren, kinderen mogen soms wel 3-4 eieren per week eten.


Mitochondriën kunnen als celstructuur veel energie ‘vasthouden’, ze verliezen deze energie in de loop van de dag, laadden deze ’s nachts weer op als je slaapt/uitrust.
Op tijd naar bed is aan de orde.


Naast de steunende spierstructuur heb je in je lichaam / bouw je in je lichaam ook de snelle dynamische spierstructuur op. Deze heb je vooral nodig om de voeding uit je
bloed te halen. Echter de afvalstoffen uit de voeding moeten ook weer door de mitochondrien afgebroken worden zodat deze terug in het bloed naar de organen
kunnen gaan om verder als afval verwerkt te worden. Deze dynamische structuur bouwt zich op van voeten naar hoofd. Veel dynamiek gebruiken als je ‘nog’ niet
zoveel steunende spierstructuur hebt opgebouwd en veel eten waarin afvalstoffen zitten raadden we af. Dus beperkt trampoline springen en niet te veel rennen.
Wil je als ouder ook een beetje aan het werk doe dan de volgende oefening dagelijks:
  • 4.2 Op je buik liggen, kin naar je borst, armen gestrekt schuin naar voren. Dan het bovenste deel van je romp optillen en volhouden, 20- 30-40-50 tellen.
  • Je kan ook je handen op je hoofd doen, 20 tellen en dit afwisselend 20-20-20-20 doen.
  • 4-5x achter elkaar doen.
Wil je nog meer oefeningen laat dat dan even weten.

Samenvattend:
  • Door blijven oefenen is belangrijk!!
  • Goed eten daarbij is ook belangrijk.
  • Voldoende nachtrust ook.
  • We maken afspraken gespreid over de dag, we zien per uur 1 kind met 1 ouder, of 2 kinderen uit 1 gezin. Op die manier komen er niet te veel mensen tegelijk binnen.
  • We bellen ’s avonds of ‘s ochtends even voordat u met uw kind komt hoe het is in het gezin.
  • Als er ziekte of hoesten en snotterigheid is in het gezin zien we het kind liever niet.
  • Mogelijk zijn er wel 2 therapeuten tegelijk binnen het gebouw, de ene is dan digitaal in een andere ruimte aan het werk.

Everlien Tjerkstra-Timmerman